Tilberedning af te

Vandet

En vigtig del af te-brygning er vandkvaliteten. I modsætning til kaffe er te meget følsom overfor vandets indhold af klor, kalk etc. Og i særdeleshed de fine grønne og lyse teer er meget sensitive overfor vandets kvalitet.

Vandets smag og kvalitet svinger meget i de forskellige landsdele. Er man generelt utilfreds med kvaliteten og smagen af vandet der, hvor man bor, kan man overveje at investere i et vandrensningsanlæg til hjemmebrug; det behøver ikke være særligt bekosteligt. Skal man kun bruge optimeret vandkvalitet til te-brygning, kan man benytte købevand, (Google evt. for vandtest da der er stor forskel), eller man kan benytte en filtreringskande.

Har man brug for yderligere vejledning, er vi altid behjælpelige i Sing Tehus, da vi lægger stor vægt på denne del, også i forhold til almindelig sundhed. Vand til te-brygning må aldrig bulderkoge, da ilten derved forsvinder og vandet bliver ”fladt”.

Kedlen skal fjernes fra varmen i samme øjeblik vandet koger.

Udstyr

Der findes et utal af muligheder indenfor udstyr til te-brygning, nogle bedre end andre. Som grundregel er det fornuftigt at have forskellige tepotter til sort og grøn te, da teer afgiver naturlige aromastoffer som sætter sig på indersiden af tepotten.

På en rigtig god tepotte kan man efter langvarig brug nærmest brygge te på potten alene. En tepotte må derfor aldrig vaskes i opvaskemaskinen eller med sulfo; den skal blot skylles efter brug.

Bladteer brygges som udgangspunkt bedst i en potte, hvor bladene kan flyde frit. Sorte teer har en begrænset trækketid, hvor det anbefales, at teen hældes over i en opvarmet kande efter endt trækketid. Alternativt kan man også anskaffe sig en stor tesi, hvor bladene har mest mulig plads, og som fjernes efter endt trækketid.

Det enkleste er dog, at man, som man ofte gør i Kina, kun brygger én kop te af gangen. Herved har man fuld kontrol over te-brygningen, og man nyder kun friske udtræk. Hertil anvendes små tepotter med indvendig si. Disse små kander er specielt velegnede til hvide og grønne teer samt oolong-te, hvor man kan lave op til fire-fem aftræk på de samme blade.

Da vandtemperaturen er en væsentlig del af det at brygge en god kop te, kan det være en god idé at købe et termometer. Med lidt øvelse får man dog hurtigt en fornemmelse for temperatur og trækketid.

Grøn og hvid te

Ved brygning af grøn og hvid te skal vandet være 80–85 grader, og tepotten skal altid skoldes før brug. Brygges den grønne te ved for høj temperatur, frigives flere at de stoffer, der gør teen bitter.

En tommelfingerregel siger at jo bedre kvaliteten på tebladene er, jo lavere skal vandtemperaturen være. I flere lande, hvor ”kraftige” grønne teer som for eksempel Gunpowder er populære, hældes første udtræk ofte ud, da den kan være stærkt bitter; til gengæld kan man brygge op til fire gange på de samme blade.

Ønskes en koffeinfri te, kan man ligeledes vælge at hælde første udtræk ud. De stoffer, som gør teen bitter, frigives inden for det første minut af trækketiden. Lad derfor kun teen trække i et minut, hvis første udtræk skal kasseres.Opleves den grønne te bitter, kan det også skyldes overdosering af te.

Ved gentagne brygninger på de samme blade, kan man eventuelt tilsætte lidt friske blade ved hvert nyt aftræk.

Oolong te

Oolong-te er en halvfermenteret te, en mellemting af en grøn og en sort te, skal brygges ved 90–100 grader varmt vand.Oolong-te bør som regel trække 3–7 min.

Hvis man brygger den direkte i et glas, kan bladene med den rette dosering forblive i glasset uden at teen bliver for stærk. Man kan lave op til fire aftræk på de samme blade.

Matcha

Matcha – den ultimative grønne te. Matcha er fremstillet af de friskeste og fineste Gyokuro teblade fra årets første høst. Bladene bliver omgående dampet efter høsten og derefter gennemtørrede.

Den tørrede te kaldes tencha, den bliver malet til et meget fint pulver, og bliver til matcha. Det er udelukkende denne te, man anvender i den traditionelle japanske te-ceremoni (cha no yu). Ritualet bygger på zen-buddhismens fire grundprincipper – harmoni, respekt, renhed og indre stilhed.

Med en bambus-ske (chashaku) lægger man ca. 2 tsk. i en si, da det meget fine pulver er nemmest at piske op hvis det har været gennem en si. Teen sies ned i en speciel skål (chawan), som forvarmes og tørres inden brug.

Når teen ligger som et fint pulver i skålen, tilføres vandet (max 80 grader) og man pisker med et traditionel bambus piskeris (chasen) i 1 – 2 min., til teen begynder at skumme. Teen nydes med det samme og drikkes direkte fra skålen. Matcha er meget opkvikkende og kan have en konsistens, som er tykkere end almindeligt grøn te.

Fordi man drikker bladende med, tilføres kroppen en meget høj dosis af A-, E- og C-vitamin, samt mineraler og polyphenoler. I koppen har Matcha en dyb jadegrøn farve. Den er blød og rund i smagen med en distinkt sødme og frisk aroma.